Wyjątkowa włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Spośród szerokich możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Polakom kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne dania włoskie
Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. Krakow Restaurant italian Cuisine Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, tortellini, minestrone oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film