kawa fakty i mity

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz stosowali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w praktycznych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się w następstwie tego coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, aby zdobyć różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga kolosalnego trudu. czy barista to trudny zawód Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również wyśmienitego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film